DIY-gids: Omgaan met vocht

Omgaan met vocht

Stijgende damp

De aanwezigheid van opstijgend vocht is niet altijd duidelijk, omdat veel ervan onder het vloerniveau gebeurt, maar naarmate het erger wordt, begint het muren op te kruipen. Pas op voor plekken boven plinten en gebruik je neus – je ruikt vaak vochtig, zelfs als je het niet kunt zien. Indien niet aangevinkt, kan optrekkend vocht schade veroorzaken aan baksteen-, beton- en houtconstructies, en natte rot en de gevreesde droge rot veroorzaken.

Vocht van de grond eronder wordt normaal gesproken afgestoten door een vochtbestendige laag in de funderingen of een ondoordringbare laag zoals plastic platen die onder betonnen vloeren en nieuwe vloerbedekkingen worden gelegd. Bij oude massieve vloeren kan het betonsubstraat of voegmateriaal beginnen af ​​te breken en vocht door te laten.

Stijgende damp

Doordringend vocht

Typische tekenen zijn vochtige en vlekkerige plekken op de muur, nat en brokkelig gips, de aanwezigheid van schimmel of meeldauw en, in ernstige gevallen, water op het oppervlak. Doordringend vocht is afkomstig van verschillende bronnen, waaronder losse of ontbrekende dakpannen, lekkende regenpijpen, overlopende goten, defecte daken en muurflitsen en slecht passende ramen of deuren. Door te wijzen, bekleden, uitwendig renderen en beschadigde kiezelstralen kan ook vocht doordringen. Op de begane grond ontstaan ​​vochtproblemen als het grondniveau buiten hoger is dan de vochtbestendige baan of de luchtstenen bedekt die zijn ontworpen om lucht onder zwevende vloeren te laten circuleren.

Lekken

Duidelijke lekken worden snel opgemerkt en aangepakt, maar langzame en zeer kleine lekken kunnen na verloop van tijd uitgroeien tot grote vochtige problemen. Zoek naar groeiende plekken op vloeren, muren of plafonds en druppels en plassen waar ze niet zouden moeten zijn. Pas op voor beschadigde of slecht geïnstalleerde leidingen en apparaten (vooral vaatwassers en wasmachines), slechte tegels, poreuze voeg en bedorven rubberen leidingen. Beschadigde of slechte zeehonden rond douches en vooral boven baden zijn veelvoorkomende boosdoeners (zie paneel), en de schade blijft vaak onopgemerkt totdat deze langs de muren of op het plafond van de onderliggende ruimte verschijnt.

Lekken

Een met water bevlekt plafond repareren

Een waterlek van een regenpijp in het dak zal donkere vlekken (schimmel) in het plafond veroorzaken, evenals veel; vervelende, schimmelachtige gezwellen. Wanneer hout nat wordt, sijpelt er schimmel door en blijft het een donkere vlek vertonen, zelfs door meerdere lagen gewone emulsie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *